Studioul de Concerte al Academiei Nationale de Muzica "Gheorghe Dima", Cluj-Napoca
joi, 3 octombrie '24, ora 19:00 acces de la 18:30
Doi pianiști strălucitori se vor întrece în măiestrie și improvizație, spre deliciul Dvs.
Marea doamnă a jazzului italian, Rita Marcotulli și Thomas Enhco, „noul erou al pianului francez” își dau întâlnire la Cluj, pentru un concert unicat: în duet la două piane, ei se vor provoca reciproc cu improvizații spectaculoase, teme din ce în ce mai sofisticate și probe de măiestrie. De asemenea, vor alege cele mai frumoase compoziții ale lor, pentru câteva intermezzi solo.
Veți întâlni doi artiști polivalenți, îndrăgostiți de melodie si de improvizație, de joaca de virtuozitate. Amândoi explorează teritorii dincolo de jazz, precum muzica de film sau marile șlagăre rock, pop, sau muzica tradițională. Și amândoi sunt mai degrabă motivați de neprevăzut, și de realizarea de concerte unice. De unde bucuria cu care au răspuns invitației Jazz Fan Rising de a se întâlni pentru prima dată pe scenă în România.
RITA MARCOTULLI este un copil al muzicii, fiind de mica ]n compania marilor muzicieni. A copilărit in studioul de înregistrări al tatălui sau, unde înregistra Nino Rota, creatorul muzicii din filmele lui Fellini. A început pianul la cinci ani, și a urmat studiile muzicale la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, unde predă astăzi în intervalele dintre turnee.
Cariera muzicală a început-o în 1980, are la activ aproape 200 de albume, din care 32 includ compozițiile sale. A avut parteneri de scenă nume de primă mărime a jazz-ului mondial, precum Chet Baker, Richard Galliano, Pat Metheny, Enrico Rava, Steve Grossman, Peter Erskine, Joe Lovano, Charlie Mariano, Michel Portal, Michel Benita, Aldo Romano, Kenny Wheeler, Bob Moses și foarte-foarte mulți alții.
Video aici
Stilul ei se bazează în mare măsură pe improvizație, iar influențele ei includ muzica braziliană, muzica africană, muzica indiană, și uneori minimalismul scandinav (a avut o perioada de 7 ani din cariera în care chiar a locuit in Suedia si Norvegia, unde a colaborat cu nume precum Palle Danielsson, Anders Jormin sau Nils Petter Molvær.). In ultima decada a optat si pentru proiecte dincolo de jazz (este faimos duetul sau cu vocalista Maria Pia de Vito, de exemplu).
THOMAS ENHCO, născut la Paris în 1988, este descendent al legendarei familii Cassadesus, care numără 5 generații de muzicieni. A urcat la 9 ani pe scena festivalurilor de la Marciac, Vienne și Antibes alături de Didier Lockwood, tatăl său vitreg. A scos primul său album de jazz la 15 ani, avându-l în trupă pe Peter Erskine. Un an mai târziu a intrat la Conservatorul din Paris, de unde a fost exmatriculat peste doi ani, când a plecat în Japonia, unde a stat în turnee timp de patru ani și a înregistrat trei albume - unul dintre ele alături de Jack DeJohnette și John Pattitucci.
În 2013, după o perioadă de cântat prin cluburile de jazz din New York, albumul său "Fireflies" câștigă Les Victoires du Jazz 2013 pentru “Cel mai bun album". În 2014, semnează cu Universal Music și înregistrează la Verve albumul "Feathers", și el nominalizat la Victoires du Jazz în 2015.
Video aici
În 2017 și-a făcut debutul pe scena de muzică clasică și a început să înregistreze pentru Deutsche Grammophon. Albumele sale “Bach Mirror” și “Funambules », în duo cu Vassilena Serafimova la marimba reprezintă un succes global. Iar surprizele lui Thomas continuă într-un ritm nestăvilit: cu titlu de exemplu : în 2022, Filarmonica de la Paris l-a invitat să improvizeze pe vestitul Concert de la Koln al lui Keith Jarrett, performanță soldată cu felicitările și amiciția maestrului Jarrett, și cu o săptămână de concerte cu casa închisă.
În ultimii ani a avut câte 120 de concerte anual pe trei continente, împărțite între festivaluri și cluburi de jazz, și scene de filarmonici.
Thomas a mai făcut deliciul publicului bucureștean în septembrie 2020, când duelul său de piane cu Dan Tepfer a fost primul concert de jazz din București, odată cu redeschiderea sălilor de concert.
Un concert propus de Jazz Fan Rising, asociația connoisseur-ilor de jazz, în partenariat cu Intitutul Italian de Cultură și Institutul Francez, cu sprijinul Institutului Goethe. Organizator Jazz Festivals & Events.