Bilete Bach Unseen Concert în întuneric - 20 dec '19, ora 19:00 - Filarmonica de Stat Sibiu - Sala Thalia

Bach Unseen Concert în întuneric

Filarmonica de Stat Sibiu - Sala Thalia, Sibiu

vineri, 20 decembrie '19, ora 19:00

Evenimentul s-a încheiat.

Detalii

Bach Unseen este singurul concert de muzică clasică în întuneric total, din România.

Construit în jurul ideii că „muzica se aude, nu se vede”, concertul propune o experiență diferită, în care Bach se ascultă cu toate luminile stinse, relaxat și complet deconectat de la tehnologie.

Este pentru prima dată când integrala sonatelor și partitelor pentru vioară solo, compuse de Johann Sebastian Bach, se aude în întuneric total, pe parcursul seriei de concerte Bach Unseen, în interpretarea violonistului Valentin Șerban, după un concept propus de Cristina Bobe, artist vizual.
Recitalul este urmat de o sesiune de Q&A.

În program:

· Sonata nr. 1 în sol minor (BWV 1001) de Johann Sebastian Bach
· Partita nr. 1 în si minor (BWV 1002) de Johann Sebastian Bach
· Partita nr. 2 în re minor (BWV 1004) de Johann Sebastian Bach

De ce un concert în întuneric?

● Ascultăm muzica clasică mai mult cu urechile și mai puțin cu ochii. Văzul distrage atenția de la sunet, iar muzica merită întreaga noastră concentrare;
● Atmosfera este meditativă și terapeutică;
● Punem pauză oricărui tip de ecran, în schimbul conectării la propriile simțuri și emoții;
● Ne relaxăm și suntem atenți doar la muzică. Gândurile la ținuta corespunzătoare, postura corectă, cât de mult sau de puțin sunt înțelese și cunoscute lucrările din program, scad din bucuria experienței;
● Asistăm la un act de curaj pentru muzician, dar și pentru public;
● Ieșim din postura pasivă de ascultători și ne confruntăm cu emoțiile pe care muzica ni le trezește;
● Ne bucurăm de o experiență personală cu muzica și construim în minte propria versiune a concertului.

Valentin Șerban este concertmaestru al „Orchestrei Române de Tineret” și, din 2018, membru al orchestrei „Les Dissonances” din Paris, cunoscută în lume drept singura orchestră de mari
dimensiuni care funcționează fără dirijor. În România, este singurul violonist care susține concerte în întuneric complet, cu un repertoriu ce include lucrări pentru vioară solo compuse de
Bach, Kreisler, Enescu, Paganini, Ysaÿe.

Pe lângă concertele la care este invitat la noi în țară, în săli precum Ateneul Român, Sala Radio, Sala Palatului, Valentin este unul dintre puținii muzicieni care fac auzită muzica clasică inclusiv în spații neconvenționale (Spitalul de Psihiatrie de la Căpâlnaș, Mina Petrila, satele izolate din Transilvania etc.), pentru un public mai larg și de multe ori privat de accesul la evenimente culturale. Pe plan internațional, a concertat în săli precum Grande Salle Pierre Boulez – Philharmonie de Paris, Konzerthaus Berlin, Queen Elisabeth (Anvers), Opéra de Dijon, Le Volcan (Le Havre). Valentin este laureat al mai multor competiții naționale și internaționale, printre care „Andrea Postacchini” (Italia), „Mihail Jora”, „Ștefan Ruha” și „Remember Enescu” (România).

Cristina Bobe, artist vizual și manager cultural, dezvoltă proiecte interdisciplinare care integrează fotografia, arhivele de imagini, poezia și sunetul. Formarea în filosofie și arte vizuale, completată cu experiența de jurnalist (HotNews, TVR, Rador, Politici de Sănătate), dar și curiozitatea în legătură cu medicina au stat la baza primei platforme online de fotografie medicală din România, pe care a lansat-o printr-o prezentare în cadrul TEDMED Live Iași (2013).

A documentat și reinterpretat actul chirurgical prin proiectul „Gentle Violence”, prezentat la Muzeul Național Brukenthal în cadrul a două expoziții personale: „The Heart” și „Faces of Change”. În 2016 a deschis în București spațiul cultural „Artera / art + medicine”, dedicat artelor și medicinei.

Biletele sunt disponibile în reteaua IaBilet si în format electronic pe www.iabilet.ro, in magazinele Flanco, Diverta, Carturesti, Metrou Unirii 1, Muzica, IQ BOX, Uman si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal,carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde în tara.